HISTORISCH OVERZICHT
De gemeentegids vermeldt enige wetenswaardigheden over het dorp Nuenen c.a. (cum annexis = met bijbehorende) waarmee hier dus bedoeld wordt Nuenen met Gerwen en Nederwetten. De namen Nuenen en Gerwen zijn van Frankische oorsprong en behoren tot de z.g. “heimnamen”.
Nuenen (Nuenhe(i)m) betekent nieuwe plaats, Gerwen (Gerwin’s heim) staat voor de woonplaats van een oud-Germaans stamhoofd. Beide dorpen zijn ontstaan tussen de vijfde en achtste eeuw, terwijl Gerwen het oudste dorp is.
In 1496 werd de Nuenense parochie van Gerwen afgescheiden.
De burgerlijke gemeente Nuenen-Gerwen gaat terug tot 1300, in welk jaar op St.Barbaradag Hertog Jan van Brabant een uitgiftebrief deed uitgaan, waarin de door hem aangegeven gronden ten gebruike van de gezamenlijke ingezetenen van Nuenen-Gerwen worden afgestaan.
Het dorp Nederwetten ontstond in de twaalfde eeuw als ontginningsdorp bij Priorij Hooidonk. Van 1810-1821 vormde Nederwetten samen met Eckart één gemeente, maar op 1 januari 1821 werd Eckart toegevoegd aan Woensel en ging Nederwetten deel uitmaken van de nieuw gevormde gemeente Nuenen-Gerwen-Nederwetten.
VAN GOUTHOECK NAAR GOUDHOEK
Volgens de Heemkundekring “De Drijehornick” werd het stuk grond in Gerwen, waarop onze tennisbanen zijn aangelegd, vroeger aangeduid als: “DEN GOUTHOECK”. De verklaring hiervoor wordt omschreven als: een stuk land (hoeck) in de kerkakkers (een akkercomplex) nabij een sloot (gout).
De aanwezigheid van een sloot wordt verklaard door het woord gout, dat weer een verbastering is van gouwe, dat sloot of gracht betekent.
Ook werd over “de goudhoek” wel gezegd, dat het zo heette, omdat het om een vruchtbaar stuk grond ging. Toch lijkt de uitleg van Stichting Brabants Heem het meest aannemelijk.
Zo, nu weet iedereen waarom de oprichters van onze vereniging voor de naam “DE GOUDHOEK” kozen (met dank aan Cees van Keulen voor de informatie).
“DE GOUDHOEK” van toen tot nu
Deze luchtfoto van ons tennispark, is gemaakt door dhr.Tonnie v.d.Heijden, in juni 1999, tijdens de viering van ons 25-jarig bestaan.
“DE GOUDHOEK” werd een kwart eeuw geleden door enkele enthousiaste leden opgericht.
Hoewel de officiële datum maart 1975 aangeeft, draaide de vereniging al een jaar op volle toeren, toentertijd werd begonnen met een honderdtal leden. In overleg met de gemeente werd gekozen voor 2 verharde banen, die later nog van een coating voorzien zouden worden. Deze zgn. “all-weatherbanen” zouden onder alle weersomstandigheden bespeelbaar blijven, zo was beloofd. Echter, na een regenbui was het lang trekken, dweilen en wachten geblazen, voordat de baan weer in dermate conditie was, dat zonder al te grote risico’s het spel hervat kon worden. In 1977 werd de Goudhoek lid van de KNLTB.
Al snel werd (op de plaats van het huidige Paviljoen) een oefenkooi gebouwd. Deze aan alle kanten met gaas afgesloten ruimte werd al spoedig vergeleken met een apenkooi. In die tijd werd er zelfs eens iemand beloond met een kam bananen, omdat hij in die oefenruimte al geruime tijd verschrikkelijk goed zijn best had gedaan. Van een prachtige kleedaccommodatie was natuurlijk nog geen sprake. Het omkleden gebeurde gewoon thuis. Om toch wat onderdak te hebben, werd bij de ingang van de banen een bouwkeet geïnstalleerd. Deze keet fungeerde als kantine. De animo voor het tennissen nam in die tijd enorm toe. Velen informeerden naar de mogelijkheid om lid te worden van de club.
Toen een aantal jaren later, achter de bestaande kooi, de huidige banen 3 en 4 aangelegd werden, was de accommodatie zodanig, dat ook aan de KNLTB- competitie deelgenomen kon worden. De dames op de donderdagmiddag beten wat dat betreft het spits af. In de uitnodigingen naar de andere verenigingen werd in die tijd het verzoek opgenomen, er rekening mee te houden, dat wij niet over was- en kleedgelegenheid beschikten.
Naaste buur, voetbalvereniging RKGSV, reikte ons hierbij de helpende hand en stelde één scheidsrechterslokaal beschikbaar, waar vooral door de “buitenlanders” dankbaar gebruik van gemaakt werd. Trouwens, ook voor onze ledenvergaderingen konden we steeds in hun kantine terecht.
Omdat er nu op twee verharde én op twee gravelbanen gespeeld kon worden en omdat Gerwen alléén niet voldoende leden kon leveren om het kostenplaatje sluitend te krijgen, werd iedereen aangemoedigd familie, vrienden en kennissen te benaderen om lid van ons clubje te worden. Daar werd volop gebruik van gemaakt en in no-time groeide het bestand naar zo’n 350 leden. Ze waren van harte welkom.
Doordat velen daarvan buitendorps waren, gaf dat de club een “internationaal” tintje. Om de kosten te beperken, werden uitgaande berichten zoveel mogelijk door een aantal vrijwilligers tot in de verre omtrek bezorgd.
Door de grote toevloed van tennisliefhebbers werd het zachtjesaan tijd voor een behoorlijke eigen ruimte. In maart 1985 was het zover. De clubvlag ging in top en met feestelijk vertoon werd het Paviljoen met aanliggend terras door de toenmalige burgemeester H.Terwisse geopend. Van ter plaatse douchen was echter nog steeds geen sprake. Het “natte gedeelte” liet nog een tijd op zich wachten.
Toen een zestal jaren later de benodigde financiën beschikbaar kwamen, stond niets meer in de weg om ook dat stuk aan te pakken, om zo het clubhuis een volwaardig aanzien te geven. In april 1991 werd deze aanbouw feestelijk ingezegend.
In 2008 hebben was het heel normaal voor een tennisvereniging om het gehele jaar te kunnen tennissen. Hierdoor hebben we besloten om in 2008 4 kunstgravel-banen van het merk Smashcourt aan te leggen. Door burgemeester Ligtvoet en Wethouder (van sport) Ebberink werd een symbolisch openingspartijtje gespeeld tegen onze bestuursleden Anton (voorzitter) en Loes.
In 2010 jaar werd van 9 t/m 17 oktober voor de eerste keer het Goudhoek-Open-Toernooi gespeeld.